Dans fylder meget i musikvideoer, live-shows og i modebranchen - nu kan alle og enhver også opleve det ved indgangen til Valby på en helt særlig adresse.Hele byen er nemlig inviteret til åbningen når Dansehallerne lader dørene slå op for første gang i Carlsberg Byen.
DANSEHALLERENE ÅBNER MED GRATIS FESTDAG
Det sker 31. august 2024 kl. 14 med et stort åbningsprogram, der byder alle og enhver indenfor i dansens verden. Programmet er gratis og det looper flere gange, så man kan komme og gå som det passer en. Programmet består af smagsprøver på både større danseshows og mere intime opførelser. Ude på husets facade danser Sparrow Dance danser i luften, Henrik Vibskov leverer skulpturelle kostumer og den belgiske verdensstjerne Anne Teresa De Keersmaeker opfører en solo. House-dronningen Marie Kaae skaber et pulserende lydbillede med bodypercussion, biografen viser dansefilm. Der bliver serveret drinks, øl og snacks (gratis) fra kll 14.
Der er også program til børnene. Forældre og børn kan fx. tage til danseworkshoppen Soma Play Stop, der er balloner og man kan tage på små køreture med Carlsbergs Bryggerheste.
HELT NY ARKITEKTUR INDEN I FREDET BYGNING
Dansehallerne er en ny nationalscene, et knudepunkt for dans og koreografi og en saltvandsindsprøjtning til dansk kulturliv.
Det var en lang proces at få stablet det nye hus på benene. Den oprindelige bygning er fredet, hvilket betyder at der både skal økonomi og en lang række tilladelser til før arkitekterne kan tage fat. I dag fremstår det nye Dansehallerne som en moderne bygning, der er opført inden i en katedrallignende industribygning fra 1920´erne. De kæmpstore storstene knejser stadig mange meter op i himlen over bygningen, men med nye caféer ud mod gaden er bygningen blevet mere åben og brugbar for hverdagens københavnere.
Dansehallerne, Københavns kommune, de involverede fonde og Carlsberg Byen var aldrig i tvivl om, at projektet skulle gennemføres, for det nye Dansehallerne gør hele kvarteret mere levende. Jens Nyhus, CEO i Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S siger det sådan her:
“Vi er meget glade for, at det er lykkes at få Dansehallerne tilbage til Carlsberg Byen, og vi ser frem til det liv, de kommer til at bidrage med i området. Med beliggenheden på Franciska Clausens Plads bliver Dansehallerne en del af et nyt centralt samlingspunkt i Carlsberg Byen, hvor der denne sommer også er åbnet to nye spisesteder og en bar i bunden af Kedelhallen.”
“DANS STÅR STÆRKERE END NOGENSINDE”
Dansehallernes direktør er svenske Danjel Andersson og han ser et kæmpe potentiale for dansen i Danmark: “Dansehallerne er Danmarks eneste scene med en national mission, der viser og producerer samtidsdans og koreografi. Den anden nationale scene er Det Kongelige, der står for ballet, men Dansehallernes opdrag er langt bredere.”
For publikum og lokale københavnere er Dansehallerne et åbent hus, hvor børn og voksne kan opleve dans og koreografi som kunstform og selv dyrke dans. Stedets programmer rækker fx ud til skoleelever og børnehaver i hele landet, for børn har let ved at danse og det er sundt for både kroppen og hovedet. Dans og koreografi har et ungt publikum i dag og en stor udbredelse gennem bl.a. visuelle medier og brancher som musikindustrien og modebranchen.
Som sådan øver dans og koreografi stor indflydelse ikke bare på kulturlivet, men også samfundets mainstream-kultur. Direktøren uddyber:
“I lang tid var det sådan, at dansende kvinder blev betragtet som objekter. At ikke-standardiserede kroppe blev betragtet som "forkerte" eller "unormale" i dans. Det kunne gælde ældre kroppe, kroppe der signalerede en anden kulturel baggrund eller kroppe, der ikke levede op til æstetiske normer. For kort, for tyk, for lang eller hvad som helst. Alt dette er blevet vendt på hovedet. Det betyder, at kunstformen i dag står stærkere end nogensinde. Den er simpelthen mere relevant.".
FAKTA OM DET NYE DANSEHALLERNE I CARLSBERG BYEN
Den 4.600 m2 fredede bygning er blevet forvandlet af Mikkelsen Arkitekter. Den huser en ny, stor
scene, en black box-scene, samt publikumarealer, kontor og en række dansestudier.
Det er et bredt samarbejde mellem Københavns Kommune, Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden, Den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S og Bygningsfonden Kedelhuset, som har muliggjort byggeriet af det nye Dansehallerne i Kedelhuset.
Mens ombygningen fandt sted, blev Dansehallernes forskellige aktiviteter gennemført på venues rundt om i byen – på teatre, i kunsthaller, i byrummet og alternative steder.
Adresse: Dansehallerne, Francisca Clausens Plads 27, Carlsberg Byen, København